lauantai 26. lokakuuta 2013

RipassoA

15.8. Sorbus-aroniaviinin marjat näyttivät viinistä poistamisen ja puristelun jälkeen vielä niin meheviltä, että päätin vihdoin kokeilla marja-aineksen uudelleenkäyttöä, kirjaimellisesti. Marjamäski painoi 2,8 kiloa. Lisäsin sekaan ranskalaisia heavy toast tammilastuja 14 grammaa, sitruunahappoa 21 grammaa, sokeria 3350 grammaa. Nestettä lisäsin niin, että kokonaismäärä oli 15,3 litraa. Hiivaksi sai luvan riittää marjoihin jääneet hiivanjämät. Hiivaravintosuolaa ei ollut, inspiroin laittamalla sekaan 2 ml Seltin-mineraalisuolaa, jolla ei varmaan paljoakaan vaikutusta ollut.

16.8. Poika on elossa, viini alkoi pulputtaa!
28.8. Käyminen on hidastunut, marjat pois. Makeus nyt +32 öksleä.
6.9. Käyminen käytännössä pysähtynyt. Ökslejä oli vielä 21, joten kaikki sokeri ei käynyt, suurin osa kuitenkin. Ehkä oikea ravintosuola olisi auttanut. Varalta sekaan puoli pussia kaliumsulfiittia (viinirikkiä) E224. Sekaan myös pussi superkirkastetta, joka oli joskus jäänyt käyttämättä.
15.9. Pullotus: tuli 3 litran hanapussi, 11 pullollista ja maistiaislasillinen.

On todella hyvää! Hyvä täyteläinen väri ja maku, makeus on juuri sopiva. Pihlajanmarja tässä ei enää juurikaan maistu. Rahaa 15 litran viiniin meni alle 5 euroa, käytännössä siis sokerit, vähän sitruunahappoa ja tammilastuja.

Ripasso-viini on sellainen, jossa käytetään uudelleen jo esimerkiksi Amarone-viinin teossa käytettyä rypälemateriaalia, lue lisää Wikipediasta. Tämän ensimmäisen "kotiripasson" työnimi oli "ripaska", mikä näkyy etiketissäkin, nimeksi tuli RipassoA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...